Fløyen 💚 naturen

Naturen er Fløyens hovedattraksjon, og vi har en ambisjon om å bli Norges grønneste destinasjon. 

Fløyen er det grønne fjellet midt i byen. Stedet hvor du kan lære om naturen og bli inspirert til å ta vare på den. Et sted du kan oppleve ekte natur med alle sansene. Smake ny-poteter fra fjellet, høre fuglenes morgenkvitring, se haren springe mellom trærne, lukte på geitene eller danse i regnet. 

 

Vårt samfunnsoppdrag

I over 100 år har vi fraktet mennesker til toppen av det grønne fjellet midt i byen. Et sted hvor du kan lære om naturen og bli inspirert til å ta vare på den. Fløyen skal skape uforglemmelige naturopplevelser for alle, uansett vær og årstid.

Fløyen er sertifisert etter ISO 14001 standard (Internasjonal Miljøstyringsstandard). Sertifiseringen gjelder passasjertrafikk med tilhørende friluftsaktiviteter og restaurantvirksomhet. Vi jobber daglig for å ta et ansvar for fotavtrykk både vi og alle våre gjester legger igjen på Fløyen. Sammen vil vi inspirere til bærekraftig bruk av naturen, så vi kan ta vare på den for generasjoner.
 

Åpenhetsloven

I forbindelse med innføring av åpenhetsloven har Fløibanen nedsatt en arbeidsgruppe og avholdt workshop med relevante personer fra ulike deler av organisasjonen. Arbeidsgruppen har utført aktsomhetsvurderinger av ulike virksomhetsområder for å kartlegge risiko og eventuell negativ påvirkning på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i selskapenes leverandørkjede. Les hele rapporten her.


Klimaregnskap

Fløibanen leverer sitt medlemskap i Klimapartner årlig regnskap på driften, les klimaregnskapet her.

 

Våre verdier

R – espekt | Vi skal vise respekt for hverandre, vår gjester og naturen. Vi anerkjenner mangfold internt og hos våre gjester. 

E – ngasjert | Vi skal engasjere oss i hverandre, gode gjesteopplevelser og naturen. 

I – nkluderende | Fløyen er for alle og vi skal inspirere på tvers av avdelingene og gjestene. 

N – yskapende | Vi skal være nyskapende, tenke kreativt og skape de gode opplevelsene for alle våre gjester, slik at de kommer igjen og igjen. 

Vårt arbeid med bærekraftmålene
 

#15 Livet på land

  • Gjennom Naturskolen inviterer vi skoleklasser til utendørs klasserom med formidling av livet i skogen og dyrene som bor der.
     
  • Nedenfor utsiktsplatået har vi bikuber med opptil 50 000 bier som gjør en uvurderlig jobb for plantene nede i sentrum og i skogen på Fløyen. Fløyenhonningen selges lokalt i Fløistuen butikk og brukes i Fløirestauranten
     
  • Våre kashmirgeiter, som beiter på Fløyen, hjelper oss å holde vegetasjonen nede. 


#3 God helse og livskvalitet

  • Vi har et samfunnsansvar om en prispolitikk og tilgjengelighet som gir flest mulig anledning å besøke fjellet. Turstiene er godt tilrettelagt for rullestolbrukere og barnevogner
     
  • På vårt eget MatTak dyrker vi poteter, salat og spiselige blomster til bruk i servering, og gjennom Naturskolen videreformidler vi læren om mat man kan finne i naturen.
     
  • Vi oppfordrer våre ansatte til å gå, sykle eller reise kollektivt til jobben, og har egen sykkelparkering. 

#9 Innovasjon og infrastruktur

  • Fløibanen bruker minimalt med strøm ved motvektprinsippet som banen er bygd etter, og som transportmiddel er Fløibanen fossilfri. 
     
  • Vi benytter en EL-UTV til all transport på Fløyen i forbindelse med aktivitet og varelevering til Skomakerstuen. 
     
  • Bosspannene på Fløyen er byttet ut med “Mr. Fill”, som ved hjelp av solceller, komprimerer tre ganger så mye boss som i et normalt bosspann. Vi har også komprimatorløsning under bakken for restavfall og matavfall, som gir færre transporter for å hente bosset. 
     
  • Boring etter bergvarme på Fløyen vil dekke ca. 70% av oppvarming av hele Fløirestauranten, samt ca. 40% av behovet for tappevann. 
     

#11 Bærekraftige byer og lokalsamfunn

  • Vi velger i størst mulig grad produkter som er lokalprodusert, og vi ønsker å fortelle historien til de lokale produktene, som f.eks. møblene i Fløirestauranten og produktene vi selger i Fløistuen butikk. 
     
  • I renovering av Fløirestauranten har vi bevart og gjenbrukt materialer, som restaurering av gamle Knagmøbler, oppsirkulert kubbegulv fra avkapp og gjenbruk av gamle dører og veggpanel.
     
  • Vi tenker alltid lokalt og autentisk i konseptutviklingen vår som f.eks. naturlige møter i Skomakerstuen. Og i Naturskolen og i teambuldingen Fløyenmester bruker vi hovedsaklig utstyr produsert av trematerialer fra skogen på Fløyen. 
     
  • Maten som serveres er av kortreiste og lokale produkter, slik at vi støtter opp under lokale arbeidsplasser.
     
  • All pant fra Fløyen går til lokale idrettslag som henter panten selv. 

#8 Anstendig arbeid og økonomisk vekst

  • Fløyen er et sted som byr på opplevelser og restaurantdrift hele året, som igjen gir muligheter for mange helårsarbeidsplasser. 

#12 Ansvarlig forbruk og produksjon

  • Vi stiller krav til våre samarbeidspartnere om miljøsertifisering, resirkulering og produksjonsform. Og foretrekker å velge leverandører som arbeider med miljørettede tiltak. 
     
  • Vi har et stort fokus på digitale annonser i markedsføring fremfor print, samt et mål om at 50% av kjøpte billetter til Fløibanen er digitale.
     
  • I møblering i Fløirestauranten har vi pusset opp gamle KNAG-møbler og lokalprodusert nye bord og invetar. 
     
  • I beplantning bruker vi i hovedsak vekster som finnes naturlig på fjellet som lyng, einerbusker, smågran og lignende.

#17 Samarbeid for å nå målene

  • Gjennom vårt medlemskap i Visit Bergen er vi en aktiv deltaker i destinasjonssamarbeidet og samarbeider med andre om bærekraftig utvikling av hele Bergen som reisemål.
     
  • Vi er stolt over at Bergen og Fløyen er blant de norske reisemålene som er merket som Bærekraftig reisemål.

   

Vi ønsker alltid å bli bedre! Har du innspill eller konkrete forslag til hvordan vi kan bli bedre til å tenke bærekraft på Fløyen?

Send de gjerne til info@floyen.no