Hvordan lage enkel utemat til fjellturen?

Feb
22

Gnistrende klar høstluft. Gode turvenner. Gode samtaler. Lekende barn. Roser i kinnene. Magen skriker etter mat. Hva har du i sekken? Oppskrifter, tips og triks til utemat på turen får du her!

Gnistrende klar høstluft. Gode turvenner. Gode samtaler. Lekende barn. Roser i kinnene. Magen skriker etter mat. Hva har du i sekken?

Å lage mat ute er en opplevelse i seg selv. Du kan gjøre det veldig enkelt med en god nistepakke medbrakt hjemmefra. Eller du kan tenke at å lage mat ute denne dagen skal være hovedattraksjonen på turen.

Hva du vil lage avhenger av turfølget, tiden du har til å lage maten, samt vær og temperatur.

Ha utstyret i orden

Å ha godt utstyr til å lage mat er også en viktig forutsetning for et vellykket måltid. En god gassbrenner, panner og stekepanner som er egnet til dette bruket, er en god investering for enhver uteglad familie.

Fordelen med å lage mat ved hjelp av gass er at det er lettere å regulere temperaturen under matlaginga. Dette sikrer ofte høyere kvalitet på måltidet.

Utålmodige barn og turfølge

På turer med barn, kan det være en fordel at det ikke tar lang tid å lage maten. Eller at du har litt ventemat som demper den verste sulten.

Gjør du noen forberedelser hjemme på forhånd, kan matlaging ute både være tidsmessig effektivt og gi rom for ekstra tid til lek og aktivitet underveis på turen og under matlaginga.

Det er også veldig gøy å involvere barna i matlaginga, at de deltar aktivt underveis med å skjære, røre og blande ingrediensene. Husk å ha med førstehjelpsutstyr i sekken.

Husk varme klær!

Matlaging er en «sitte stille aktivitet». Det blir fort kaldt om du ikke har ekstra klær (ull) til å ta på seg, og ikke har sitteunderlag.

Det er lurt å skifte undertrøye og ta på en ekstra genser på overkroppen om du har svettet eller gått deg varm. Husk også å bytte undertrøye på svette barn. Barn er ikke flinke til å reagere på temperaturforskjeller, og er derfor ofte enten for varme eller for kalde.

En god regel er å alltid ta på barna en ekstra genser, lue og eventuelt hansker/votter når du skal ha pause. En vindtett bukse gir en lunere følelse og medfører at du holder på varmen bedre.

Et mylder av Rasteplasser

På Fløyen har Grønn etat i Bergen kommune gjort en strålende jobb med å tilrettelegge for rasting. Rundt på hele Fløyen finnes det flere fine grindbygg med benker og bord, gapahuker og fine tilrettelagte steder for å raste.

Det er spesielt godt tilrettelagt for grilling ved Skomakerdiket og på Fløysletten. Her finner du fastmonterte griller hvor du kan ta med eget grillkull for å lage egen mat på grillen. Fordelen er at du kan lettere lage mat til mange samtidig da du har stor flate med glør.

Hvordan lage bål

Å lage mat på bål er ekstra koselig. Å se flammene, høre knitringen av ved som brenner, lukten av nykokt bålkaffe og middagen som putrer er god stemning!

Det finnes mange råd om hvordan du skal lage gode bål og det finnes mange ulike former for bål. Det viktigste er prinsippet om «sporløs ferdsel».

Ikke sag ned trær som står oppreist. Bruk døde trær som ligger på bakken og ha mest mulig tørr ved. Å ha et godt fundament med kubber eller steiner, gjør at glørne ikke brukes til å tørke opp fuktig mark, men gir varme oppover i bålet. Legg også steiner rundt hele bålet for å sikre bålet fra å spre seg.

Trikset er å lage et bål med god varme og gode flater for å legge foliepakker i. Det er gode glør som gir den beste varmen for god matlaging. En egen rist som kan legges på et bål kan være et lurt å ha.

Husk å sjekke bålforbud

Husk at det er forbudt å fyre opp bål i perioden 15.april til 15.september.

I denne perioden er det ekstra stor skogbrannfare. Det er viktig å alltid tenke på hvor du lager bål og at du alltid har vann og slukkemulighet i umiddelbar nærhet til bålet.

Oppskrifter på Utemat

Rødhette lefse til 4 personer;

– 8 lefser, wraps, tortillalefser eller pitabrød
– 1 rød paprika småhakk
– 1 stor rødløk småhakk
– 1 aubergin i skiver
– 1 squash i skiver
– 400 gram skinke, kylling eller kjøtt (fisk og kjøttboller funker også fint)
– ost til gratinering
– craime fraiche
– salt og pepper
– aluminiumsfolie til innpakking.

Skjær opp alle grønnsakene og kjøttet i egnede skiver og små biter. Lag din egen lefse med innholdet du vil ha i. Ha på litt creme fraiche på toppen av innholdet før du lukker lefsen. Pakk lefsa inn med aluminiumsfolie rundt. Legg foliepakken i glørne cirka 10 minutter.

 

Appelsin sjokoladekake til 4 personer; 

– 4 store appelsiner
– sjokoladekake deig/eller muffinsdeig (kan bruke ferdigdeig)
–  alumiumsfolie til innpakning

Skjær av toppen på appelsinene. Grav ut og spis mesteparten av appelsinkjøttet, og fyll opp halve appelsinen med sjokoladedeig (deigen hever). Legg på topplokket på appelsinen og pakk appelsinen inn i aluminiumsfolie.  Legges i glørne i cirka 10- 15 minutter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ønsker du å følge med på aktiviteter som foregår på Fløyen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev! Nyhetsbrev sendes ut ca en gang i måneden, og du kan avmelde deg når du vil.

Meld deg på

Partnere